facebook
youtubeinstagram

Μολυσματική Τέρμινθος


Τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται;… Προσβάλει παιδιά και ενήλικες…


Τί είναι η μολυσματική τέρμινθος;


Η μολυσματική τέρμινθος είναι μια καλοήθης ιογενής λοίμωξη του δέρματος, που προκαλείται από έναν τύπο του ιού της ευλογιάς (Molluscum Contagiosum Virus; MCV).

Μολυσματικής Τερμίνθου 1


Στο δέρμα παρουσιάζονται ανώδυνα, ημισφαιρικά εξογκώματα / βλατίδες (σαν μαργαριτάρια), τα οποία είναι μικρότερα από 6 mm σε διάμετρο και κυμαίνονται από μέγεθος κεφαλής καρφίτσας έως γόμας μολυβιού.

Μολυσματικής Τερμίνθου 2


Το χρώμα τους είναι ροζ ή στο ίδιο το χρώμα του δέρματος. Η μορφή τους είναι εξελεγκτική. Αρχικά μοιάζουν με μικρές θολωτές αυξήσεις με λεία ή κηρώδη επιφάνεια (χρώματος περλέ ή ροζ), ενώ στην πορεία δημιουργείται ένα βαθούλωμα (εσοχή) στο κέντρο τους, το οποίο και «γεμίζει» με μια υπόλευκη παχύρευστη ουσία.

Μολυσματικής Τερμίνθου 3

Πόσοι τύποι μολυσματικής τερμίνθου υπάρχουν;


Οι τύποι της μολυσματικής τερμίνθου διακρίνονται σε: MCV-1, MCV-2, MCV-3 και MCV-4. Πιο συχνά, εμφανίζεται ο τύπος MCV-1, αλλά και ο τύπος MCV-2 (σε ενήλικες) που είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος.

Μολυσματικής Τερμίνθου 4


Μολυσματικής Τερμίνθου 5

Σε ποιά σημεία εντοπίζονται συνήθως;


Η λοίμωξη προτιμά τις ζεστές και υγρές περιοχές, αλλά και τα σημεία τριβής. Στους ενήλικες, συνηθέστερα εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό, το πρόσωπο - ιδίως την περιοχή γύρω από τα μάτια - τον λαιμό, τις μασχάλες, τα χέρια, την κάτω κοιλιακή χώρα και το εσωτερικό των μηρών. Στα παιδιά, εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα.

Μολυσματικής Τερμίνθου 6

Ήξερες ότι…;
οι περισσότεροι εμφανίζουν περίπου 10 με 20 βλατίδες στο δέρμα,
ενώ έχουν παρατηρηθεί σπάνιες περιπτώσεις όπου ένα άτομο μπορεί να έχει ακόμη
και 100 βλατίδες… μόνο στο πρόσωπο !

Ποιές ομάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της μολυσματικής τερμίνθου;


Αν και θεωρείται πιο συχνή νόσος στα παιδιά 1 με 10 ετών, επηρεάζει επίσης τους σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες, τους φορείς του AIDS, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και εκείνα που υποβάλλονται σε θεραπείες κατά του καρκίνου.

Μολυσματικής Τερμίνθου 7

Ποιά είναι τα συμπτώματα της μολυσματικής τερμίνθου;


Οι βλατίδες εμφανίζονται περίπου 7 εβδομάδες μετά την έκθεση του ατόμου στον ιό. Θεωρείται ασυμπτωματική νόσος, αν και μερικοί ασθενείς παραπονιούνται για κνησμό, ευαισθησία και ερυθρότητα. Σε δεύτερο στάδιο ή αν προκληθούν γρατζουνιές, μπορεί να υπάρξει φλεγμονή, μικρή αιμορραγία, πόνος ή φλύκταινες και χρειάζεται προσοχή, διότι μπορεί να επιμολυνθεί και η γύρω περιοχή (π.χ. αν βρίσκονται κοντά στο μάτι, μπορεί να προκληθεί επιπεφυκίτιδα).

Μολυσματικής Τερμίνθου 8

Πώς μεταδίδεται η μολυσματική τέρμινθος;


Ο κύριος τρόπος μετάδοσης της μολυσματικής τερμίνθου είναι μέσω της άμεσης δερματικής επαφής, είτε με μολυσμένο δέρμα (π.χ. μέσω της σεξουαλικής επαφής), είτε με μολυσμένα αντικείμενα (π.χ. παιχνίδια, λευκά είδη, στρώματα αθλητισμού, ακόμη και λαβές βρύσης). Άλλος τρόπος μετάδοσης μπορεί να είναι μέσα από υγρό στοιχείο (π.χ. πισίνες κολυμβητηρίων ή γυμναστήρια), αλλά και από την άμμο.

Μολυσματικής Τερμίνθου 9


Επίσης, μεταδίδεται με τον αυτοενοφθαλμισμό, δηλαδή με μικροτραυματισμούς («ξύσιμο» των βλατίδων, αποτρίχωση με κερί στο σημείο, κα) από το ίδιο το άτομο, όπου, από την αρχική βλάβη δημιουργούνται νέες που εξαπλώνονται σε γειτονικά σημεία (από 1 μπορεί να καταλήξει να έχει 20 ή και περισσότερες).

Πώς μπορούμε να περιορίσουμε την εξάπλωση της μολυσματικής τερμίνθου; 

  • Πλένετε καλά και συχνά τα χέρια σας.
  • Αποφεύγετε το ξύρισμα στις μολυσμένες περιοχές.
  • Μην μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα ή κοινά αποδυτήρια, ενώ αν πρέπει οπωσδήποτε να βρεθείτε σε χώρους όπου υπάρχουν πολλά άτομα, καλύψτε τις βλατίδες με επίδεσμο.
  • Αποφεύγετε εντελώς την σεξουαλική επαφή, μέχρι να το επιτρέψει ξανά ο ιατρός.
Μολυσματικής Τερμίνθου 10

Πώς γίνεται η διάγνωση της μολυσματικής τερμίνθου;


Η διάγνωση γίνεται με φυσική εξέταση. Αν ο ιατρός κρίνει απαραίτητη μια περαιτέρω διερεύνηση, ενδεχομένως να λάβει δείγμα του δέρματος για εξέταση σε μικροσκόπιο, ώστε να αποκλείσει άλλες παθήσεις (π.χ. ανεμοβλογιά, κονδυλώματα ή και καρκίνο του δέρματος).

Μολυσματικής Τερμίνθου 11

Ήξερες ότι…;
Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει την τάση να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη. Τότε, οι βλατίδες αποκτούν ένα πιο ερυθρό χρώμα. Κάθε βλατίδα επιβιώνει λίγους μήνες. Μέσα σε 6 με 9 μήνες, συνήθως οι βλατίδες υποχωρούν από μόνες τους (αυτοΐαση). Όμως, λόγω της έντονης μεταδοτικότητάς τους από το ένα σημείο στο άλλο, τελικά, στο σύνολό τους τείνουν να επιμένουν για χρόνια. Γι αυτό και πρέπει να θεραπεύονται, με την εμφάνισή τους !

Ποιά είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση της μολυσματικής τερμίνθου;


Η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι πολύ σημαντική, διότι σταματά την εξάπλωση των δερματικών βλαβών και σε άλλα μέρη του σώματος, αλλά και σε άλλους ανθρώπους.

Μολυσματικής Τερμίνθου 12


Οι επικρατέστερες μέθοδοι θεραπείας είναι φάρμακα και τοπικές κρέμες (π.χ. κορτιζόνη), χειρουργική αντιμετώπιση με αφαίρεση των βλαβών, δερμοαπόξεση, κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο.

Ως πιο ενδεδειγμένη, όμως, θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά και την αποτροπή του αυτoενοφθαλμισμού, θεωρείται η θεραπεία με τη χρήση υπερπαλμικού LASER.

Μολυσματικής Τερμίνθου 13

Σημαντική Πληροφορία…
Όταν όλα τα συμπτώματα έχουν αντιμετωπισθεί πλήρως, δεν είστε πλέον μεταδοτικοί. Η μολυσματική τέρμινθος δεν παραμένει στο σώμα, εφόσον έχει εκκαθαριστεί και έχει παρέλθει κι ένα διάστημα ασφαλείας περίπου 6 μηνών, αλλά μπορεί να επιστρέψει αν το άτομο έρθει ξανά σε επαφή με τον ιό.