facebook
youtubeinstagram

Σμηγματογόνες Κύστεις


Γιατί εμφανίζονται και πώς αντιμετωπίζονται;


Τί είναι οι σμηγματογόνοι αδένες;


Πρόκειται για τους αδένες που καταλήγουν συνήθως σε θυλάκια τριχών επιφανειακά στο δέρμα. Οι αδένες αυτοί παράγουν το σμήγμα, ένα λιπαρό, δηλαδή, έκκριμα που λειτουργεί ως φυσικό λιπαντικό του δέρματος.

Σμηγματογόνων Κύστεων 1

Τί είναι οι σμηγματογόνες κύστεις;


Οι δημιουργία σμηγματογόνων κύστεων είναι μια πολύ συχνή πάθηση και αναφέρεται σε μαλακές, ψηλαφητές, σφαιρικές ή ημισφαιρικές, καλοήθεις κύστεις που εμφανίζονται στην υποδόρια στοιβάδα του δέρματος, περιβάλλονται από κάψα και περιέχουν σμήγμα.

Η αιτία της δημιουργίας τους αναφέρεται σε μια απόφραξη από δυσλειτουργία του σμηγματογόνου αδένα, όπου το σμήγμα δεν μπορεί να παροχετευθεί στο δέρμα φυσιολογικά.

Σμηγματογόνων Κύστεων 2


Η δυσλειτουργία που οδήγησε σε συσσώρευση του υδαρούς, υπόλευκου σμήγματος με τη χαρακτηριστική οσμή, μπορεί να έχει προκύψει από τρίχες που τυχόν έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο, από κάποιο τραύμα και πύον ή ακόμη και από υπολείμματα που προϋπάρχουν από εμβρυϊκή ηλικία.

Σμηγματογόνων Κύστεων 3


Οι διογκωμένες σμηγματογόνες κύστεις δεν είναι επικίνδυνες και αποτελούν κυρίως ένα αισθητικό πρόβλημα. Τείνουν να μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου, ενώ συνήθως δεν έχουν συμπτώματα πόνου.

Ήξερες ότι…;
…στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η εμφάνιση σμηγματογόνων κύστεων
επηρεάζει περίπου 200.000 ανθρώπους ετησίως…

Σε ποιά σημεία εμφανίζονται;


Τα σημεία στα οποία εμφανίζονται πιο συχνά είναι το πρόσωπο (Ζώνη «Τ»: μέτωπο, μύτη, στόμα, πηγούνι, μάγουλα), το τριχωτό της κεφαλής, η πλάτη, οι μασχάλες, το στέρνο, η βουβωνική χώρα, ακόμη και τα άκρα (π.χ. οι μηροί).

Σμηγματογόνων Κύστεων 4

Σε τί διαφέρουν από τις κύστες ακμής;

Η διαφορά μεταξύ σμηγματογόνων κύστεων και κύστεων ακμής έγκειται στη φάση της έξαρσης, της εξέλιξης, αλλά και τον αριθμό τους. Μπορεί να παρουσιάζονται σε παρόμοια σημεία με τις κύστες ακμής, όμως οι κύστες ακμής είναι κατά πολύ περισσότερες σε αριθμό σε σχέση με τις σμηγματογόνες κύστεις.

Σμηγματογόνων Κύστεων 5

Πότε είναι απαραίτητο να επισκεφτώ τον δερματολόγο;


Όταν μια κύστη γίνει συμπτωματική, είναι απαραίτητο να την δει ο δερματολόγος. Αυτό μπορεί να είναι συνέπεια μιας μόλυνσης στο σημείο από κάποιο βακτήριο, η οποία να έχει προκαλέσει φλεγμονή ή απόστημα (διαπύηση). Τότε, η σμηγματογόνος κύστη παρουσιάζει συμπτώματα όπως ερυθρότητα, αύξηση μεγέθους, πύον, τρυφερότητα στην υφή ή και πόνο και χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα. Πολλές φορές, η αύξηση του μεγέθους μέσα σε λίγες ημέρες είναι ακόμη και 10πλάσια (δημιουργία του γνωστού «καλόγερου»)!

Σμηγματογόνων Κύστεων 6

Μπορούμε να προλάβουμε την δημιουργία μιας σμηματογόνου κύστης;


Δυστυχώς, οι σμηγματογόνες κύστεις πρώτα εμφανίζονται και μετά γίνονται αντιληπτές, οπότε δεν υπάρχει τρόπος να προληφθεί η εμφάνισή τους. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η έγκαιρη επίσκεψη στον δερματολόγο με την εμφάνιση, καθώς όσο πιο μικρή είναι η κύστη, τόσο πιο εύκολα και αποτελεσματικά αφαιρείται.

Σμηγματογόνων Κύστεων 7

Χρήσιμες Συμβουλές…!
 • Μην προσπαθήσετε να «πειράξετε» μόνοι σας τις σμηγματογόνες κύστεις!
 • Διατηρείτε την περιοχή όσο γίνεται καθαρή, στεγνή και απομακρύνετε την περιβάλλουσα τριχοφυΐα!
 • Μην καταφύγετε στη λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων χωρίς τη συμβουλή του δερματολόγου!
 • Μην χρησιμοποιείτε κρέμες εμπορίου που υπόσχονται ανακούφιση από τον πόνο της φλεγμονής!

Πώς γίνεται η διάγνωση;


Η διάγνωση γίνεται με απλή εξέταση από τον ιατρό, ο οποίος θα λάβει υπόψη του σημαντικά στοιχεία, όπως το μέγεθος και το αν υπάρχει απόστημα, οίδημα, ερυθρότητα, πύον και πόνος. Επιπλέον, θα εξετάσει το ιστορικό του ασθενούς για να διαπιστώσει αν υπάρχει άλλη ευαισθησία δέρματος ή τυχόν βλάβες. Περιστασιακά, μπορεί να χρειαστεί να λάβει δείγμα («ξύνοντας» τα κύτταρα του δέρματος στο σημείο) ή και βιοψία, για επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Σμηγματογόνων Κύστεων 8

Πώς γίνεται η χειρουργική αφαίρεση των σμηγματογόνων κύστεων;


Ο ιατρός, αν το κρίνει απαραίτητο, θα προτείνει την αφαίρεση μιας σμηγματογόνου κύστης, με στόχο την αποφυγή μελλοντικών υποτροπών.

Αρχικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι κύστεις θα πρέπει να αφαιρούνται «εν ψυχρώ», δηλαδή όταν δεν είναι υπό φλεγμονώδη κατάσταση. Όσο βρίσκονται σε έξαρση (φλεγμονή / απόστημα κλπ), αρχικά, αντιμετωπίζονται με αντιβίωση και παροχέτευση συσσωρευμένου υγρού. Όταν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, τότε μπορεί να προχωρήσει η χειρουργική αντιμετώπιση.

Σμηγματογόνων Κύστεων 9

Πότε αφαιρούμε μια σμηγματογόνο κύστη;

 1. Όταν έχει αυξηθεί σε μέγεθος.
 2. Όταν έχει δημιουργηθεί απόστημα.
 3. Για αισθητικούς λόγους.
Σμηγματογόνων Κύστεων 10

Πώς γίνεται η διαδικασία αφαίρεσης των σμηγματογόνων κύστεων;


Η αφαίρεση γίνεται με τη χρήση απλού νυστεριού, με LASER ή με ραδιοσυχνότητες. Συστήνεται η μέθοδος με LASER, καθώς είναι η πλέον σύγχρονη μέθοδος με την αφαίρεση να γίνεται ανώδυνα, αναίμακτα, χωρίς ράμματα και με άριστο τελικό αισθητικό αποτέλεσμα, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο επανεμφάνισής της στο σημείο μελλοντικά.

Σμηγματογόνων Κύστεων 11

Γενικές Πληροφορίες…
 • Η διαδικασία είναι απλή και γίνεται με τοπική αναισθησία.
 • Διαρκεί περίπου 10 με 30 λεπτά.
 • Δεν απαιτείται νοσηλεία.
 • Ο ασθενής επιστρέφει σχεδόν άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.