https://dermaclinic.oasismed.gr/el/prosfores
facebook
youtubeinstagram

Αυξητική Στήθους με Λιποπρόσθεση (Lipofilling)


… και πείτε “αντίο” στα εμφυτεύματα σιλικόνης! 


Τί είναι το lipofilling και πώς γίνεται η διαδικασία;


Η αυξητική στήθους με αυτόλογο λίπος (Lipofilling) είναι μια σχετικά πρόσφατη τεχνική στην αισθητική ιατρική, που όμως κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Αυξητική Στήθους με Λιποπρόσθεση (Lipofilling) 1


Η μέθοδος είναι πολύ δημοφιλής στις γυναίκες που επιλέγουν μια φυσική μέθοδο - και όχι εμφυτεύματα σιλικόνης - για αύξηση του μεγέθους του στήθους τους.

Αυξητική Στήθους με Λιποπρόσθεση (Lipofilling) 2


Το lipofilling, ή αλλιώς, εμφύτευση λίπους – λιπομεταφορά, είναι μια διαδικασία κατά την οποία μεταμοσχεύεται λίπος από περιοχές όπου πλεονάζει, σε περιοχές όπου χρήζουν αύξησης όγκου. 

Αυξητική Στήθους με Λιποπρόσθεση (Lipofilling) 3


Η διαδικασία γίνεται με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης, όπου με μια ειδική μικρο-κάνουλα συλλέγεται μια ποσότητα λίπους (συνήθως από την περιοχή των μηρών, των γλουτών ή της κοιλιάς). Η τεχνική είναι ατραυματική - τα λιποκύτταρα πρέπει να παραμένουν ατόφια και ζωντανά κατά την διαδικασία. Στη συνέχεια, γίνεται ειδική επεξεργασία του λιπώδους ιστού (φυγοκέντριση), ο οποίος και εγχέεται κατόπιν καθαρός στη λήπτρια περιοχή (μαστός). 

Αυξητική Στήθους με Λιποπρόσθεση (Lipofilling) 4


Αυξητική Στήθους με Λιποπρόσθεση (Lipofilling) 5


Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη, ή και με γενική αναισθησία. Ο μέσος όγκος του λίπους που θα μεταμοσχευθεί στο στήθος είναι 50cc με 200cc ανά συνεδρία. Το λίπος τοποθετείται με πολλαπλά περάσματα από την κάνουλα και σε μικρές ποσότητες, ώστε να μπορέσει να ενσωματωθεί σωστά και να επιζήσει. Αμέσως μετά την εμφύτευση του λίπους τοποθετείται προληπτικά ελαστικός στηθόδεσμος για ένα διάστημα, που βοηθά στη συγκράτηση και αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση του νέου λίπους.

… και κάτι επίσης σημαντικό!
Ο ιατρός κατά τη διαδικασία θα μεταφέρει περίπου 25% περισσότερο λίπος από αυτό που χρειάζεται. Αυτό συμβαίνει και είναι απαραίτητο, διότι ενώ ένα μέρος από τα λιποκύτταρα, συνήθως το 60% - 80%, θα επιβιώσει στη νέα θέση του δίνοντας τον επιθυμητό όγκο, το υπόλοιπο θα απορροφηθεί σταδιακά από τον οργανισμό. 

Μαστεκτομή – Επεμβάσεις – Lipofilling


Η μέθοδος με χρήση αυτόλογου λίπους (σε περιπτώσεις μαστεκτομής), αρχικά, εφαρμόστηκε για την βελτίωση των ουλών και της έλλειψης όγκου στην περιοχή της μασχάλης, όπως και για τη βελτίωση της ποιότητας του δέρματος μετά από ακτινοθεραπεία.

Αυξητική Στήθους με Λιποπρόσθεση (Lipofilling) 6


Στην πορεία, και εφόσον τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά, η τεχνική εφαρμόστηκε πιο γενικευμένα για την αυξητική του μαστού, τη βελτίωση της ανομοιομορφίας, αλλά και της ποιότητας των ιστών μετά από επέμβαση, όπως και τη βελτίωση της πτωτικής τάσης του μαστού λόγω ηλικίας ή μετά από εγκυμοσύνη.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της αυξητικής στήθους με lipofilling;

  • Η μέθοδος είναι μη επεμβατική.
  • Η πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων σε ξένες ουσίες, απόρριψη ή φλεγμονές είναι μηδαμινή, καθώς το λίπος που χρησιμοποιείται είναι 100% βιοσυμβατό, διότι προέρχεται από το ίδιο μας το σώμα.
  • Το αποτέλεσμα είναι πολύ φυσικό και έχει διάρκεια.
  • Η διαδικασία είναι ασφαλής.
  • Δεν αφήνει σημάδι (λόγω του μικρού μεγέθους της κάνουλας).
  • Δεν υπάρχει σοβαρός μετεγχειρητικός πόνος (αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά φάρμακα).
  • Η επιστροφή στις δραστηριότητες είναι σχετικά άμεση (μετά από λίγες ημέρες, ανάλογα με τη δραστηριότητα).
Αυξητική Στήθους με Λιποπρόσθεση (Lipofilling) 7
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!
Η τεχνική αυξάνει τη βιωσιμότητα του λίπους στα σημεία!

Τί αποτελέσματα θα δω;


Το αποτέλεσμα της αυξητικής στήθους με lipofilling είναι πολύ ικανοποιητικό και σχετικά άμεσα ορατό, αλλά η τελική εικόνα θα σταθεροποιηθεί μετά από περίπου 4 μήνες. Το λίπος παραμένει στο σημείο για πολλά χρόνια (συχνά και πάνω από 10), αρκεί να διατηρείται ένα σταθερό σωματικό βάρος (μια σημαντική απώλεια βάρους ενδεχομένως να συντελέσει στη μείωση και του όγκου του λιπώδους ιστού που μεταμοσχεύθηκε). 

Αυξητική Στήθους με Λιποπρόσθεση (Lipofilling) 8

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν για το επιθυμητό αποτέλεσμα;


Συνήθως, ακόμη και μία συνεδρία είναι αρκετή, όπου γίνονται δύο εγχύσεις ανά 1 ώρα περίπου. Ωστόσο, αν μετά τη διαδικασία απορροφηθεί τελικά μεγαλύτερη ποσότητα από όση αναμενόταν ή χρειάζεται να γίνει μεγαλύτερη μεταφορά λίπους από εκείνη που υποστηρίζει η τεχνική του lipofilling, η διαδικασία ενδεχομένως να πρέπει να επαναληφθεί μετά από λίγους μήνες. 

Αυξητική Στήθους με Λιποπρόσθεση (Lipofilling) 9

Ήξερες ότι…;
Η έννοια της μεταφοράς του λίπους δεν είναι νέα. Το 1909 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά μόσχευμα αυτόλογου λίπους για γέμισμα σημείων του προσώπου (ζυγωματικά και πηγούνι), ενώ χρειάστηκαν 10 περίπου χρόνια για να φτάσουμε μέχρι τη σημερινή μορφή. Η σπουδαιότερη εξέλιξη που κατέστησε τη μεταφορά αυτόλογου λίπους ασφαλή και αποτελεσματική έγινε χάρη στις μελέτες του Αμερικανού πλαστικού χειρουργού Sydney Coleman.

Υπάρχουν παρενέργειες;


Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες είναι εμφάνιση οιδήματος και μώλωπες, τόσο στην περιοχή από όπου λαμβάνουμε το λίπος, όσο και στην περιοχή που το μεταμοσχεύουμε. Τα ήπια συμπτώματα υποχωρούν συνήθως μέσα σε 4 με 5 ημέρες, ενώ το οίδημα υποχωρεί πλήρως μέσα στις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες. Για να προφυλάξουμε το σημείο, θα πρέπει για ένα διάστημα να αποφεύγεται πλήρως η έκθεση στον ήλιο. Για τις πρώτες ημέρες, ίσως χρειαστεί να γίνει και εναπόθεση πάγου στο σημείο (για μεγαλύτερη ανακούφιση).

Αυξητική Στήθους με Λιποπρόσθεση (Lipofilling) 10

Υπάρχουν αντενδείξεις;

Επειδή μιλάμε για μεταφορά λίπους, οι πολύ αδύνατοι ασθενείς δεν είναι καλοί υποψήφιοι για την συγκεκριμένη μέθοδο. Εξαρτάται, βέβαια, από την ποσότητα λίπους που υπάρχει στο σώμα του κάθε ασθενούς.