https://dermaclinic.oasismed.gr/el/prosfores
facebook
youtubeinstagram

Υπεριδρωσία


Ιδρώνεις υπερβολικά και χωρίς λόγο; Μίλα με τον δερματολόγο σου! Μην αγνοείς την υπεριδρωσία… θεράπευσέ την!


Τί γίνεται όταν το άτομο ιδρώνει υπερβολικά χωρίς προφανή λόγο;


Σχεδόν κάθε άτομο «ιδρώνει» κι αυτό είναι επόμενο αποτέλεσμα έντονων καταστάσεων, όπως η ζέστη ή η άσκηση. Μάλιστα, η εφίδρωση είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, καθώς «δροσίζει» το σώμα, εμποδίζοντας την υπερθέρμανση.

Yπεριδρωσία 1


Πρόκειται για μια ιατρική κατάσταση που είναι γνωστή ως «Υπεριδρωσία». Το άτομο ιδρώνει υπερβολικά, χωρίς όμως το σώμα να το χρειάζεται ουσιαστικά (να χρειάζεται δηλαδή θερμορύθμιση), επηρεάζοντας τις καθημερινές του δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να αποτελέσει αιτία δημιουργίας αμήχανων στιγμών, μέχρι και αιτία κοινωνικών και ψυχολογικών προβλημάτων στον ασθενή.

Yπεριδρωσία 2


Σε ποιά σημεία εμφανίζεται συνήθως;


Η υπεριδρωσία μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία του σώματος, με πιο κοινά τις παλάμες, τα πέλματα, το κεφάλι και τις μασχάλες.

Yπεριδρωσία 3

Ποιά είναι τα είδη, οι τύποι και τα αίτια εμφάνισης της υπεριδρωσίας;


Η υπεριδρωσία ταξινομείται ως εξής:
  • Εστιακή (ή εντοπισμένη): Παρουσιάζεται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος - συνήθως στις παλάμες (παλαμιαία υπεριδρωσία), στις μασχάλες (μασχαλιαία υπεριδρωσία), στο πρόσωπο (προσωπιαία υπεριδρωσία) ή στα πέλματα (πελματιαία υπεριδρωσία).
  • Γενική (ή γενικευμένη): Παρουσιάζεται σε όλο το σώμα.
Yπεριδρωσία 4

 
Υπάρχουν δύο τύποι υπεριδρωσίας:
  • Πρωτοπαθής Υπεριδρωσία: Δεν φαίνεται να οφείλεται σε υποκείμενη νόσο.
  • Δευτεροπαθής Υπεριδρωσία:  Φαίνεται να οφείλεται σε αιτίες, όπως ουρική αρθρίτιδα, διαβήτης, υπερθυρεοειδισμός, καρδιακή ανεπάρκεια, έμφραγμα, τυχόν κακοήθειες, τραύμα νωτιαίου μυελού, εγκεφαλικές διαταραχές ή διαταραχές νευρικού συστήματος.
Άλλες ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν υπεριδρωσία είναι τα κρυοπαγήματα, οι μολυσματικές ασθένειες, το χρόνιο άγχος, η εμμηνόπαυση και η παχυσαρκία.

Μελέτες!
Σε αμερικανική μελέτη 850 ασθενών με παλαμιαία υπεριδρωσία, μασχαλιαία, ή υπεριδρωσία προσώπου, το 62% ανέφερε ότι η εφίδρωση ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, 33%, από την εφηβεία και 5%, κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ασθενών που υποφέρουν από Υπεριδρωσία φτάνει τις 300.000, με τα συμπτώματα να έχουν ξεκινήσει από τις ηλικίες μεταξύ των 10 και 30 ετών!

Τί συμπτώματα έχει η υπεριδρωσία;

  • Ορατή Εφίδρωση: Μήπως ιδρώνετε πολύ στον ύπνο σας ή υπάρχει πολύ περισσότερη ποσότητα ιδρώτα στο πρόσωπο ή τα χέρια σας, από όση δικαιολογεί η εποχή του χρόνου ή η σωματική δραστηριότητα εκείνης της στιγμής;
  • Δυσκολία στην εκτέλεση των δραστηριοτήτων: Μήπως δεν μπορείτε να γυρίσετε το πόμολο της πόρτας λόγω ιδρωμένων χεριών; Μήπως σας γλιστράει το στυλό; Μήπως ο ιδρώτας στάζει στα χαρτιά ή τον υπολογιστή σας;
Yπεριδρωσία 5
  • Αλλαγή στο δέρμα: Μήπως το δέρμα σας παραμένει υγρό για μεγάλο χρονικό διάστημα;
  • Λοιμώξεις δέρματος: Μήπως παρατηρείτε έντονη μυρωδιά, λοιμώξεις ή φαγούρα στις πατούσες, ενώ τα πέλματά σας είναι υπερβολικά ιδρωμένα μετά από περπάτημα;

Ήξερες ότι…;
Οι Ιάπωνες εμφανίζουν Υπεριδρωσία σε παλάμες και πέλματα πάνω από 20 φορές πιο συχνά από ό, τι άλλα έθνη!

Ποιά είναι η ιατρική αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας;


Θεραπεία Υπεριδρωσίας
Η πιο αποτελεσματική και ασφαλής ιατρική θεραπευτική λύση, η οποία έχει βοηθήσει χιλιάδες άτομα παγκοσμίως, συνίσταται στην ενέσιμη έγχυση της γνωστής μας βοτουλινικής εξωτοξίνης τύπου Α στην προβληματική περιοχή.

Yπεριδρωσία 6
 
Η εφαρμογή γίνεται με πολύ λεπτή βελόνη και διαρκεί περίπου 15 με 45 λεπτά. Όταν πρόκειται για ευαίσθητη περιοχή στο σώμα, χορηγείται και τοπικό αναισθητικό.
 
Ο στόχος είναι το φάρμακο να εμποδίσει τους αδένες να εκκρίνουν την υπερβολική ποσότητα ιδρώτα (χωρίς να επηρεάσει την φυσιολογική του παραγωγή), προσφέροντας αληθινή ανακούφιση.

Ποιά είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας;


Η εφίδρωση της μασχάλης μειώνεται κατά 90% τις πρώτες δύο ημέρες και το πλήρες αποτέλεσμα έρχεται μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Η νυχτερινή εφίδρωση μπορεί επίσης να μειωθεί σημαντικά. Μπορεί να υπάρξει και ταυτόχρονη εξαφάνιση της δυσοσμίας που συνδέεται με τη μείωση της εφίδρωσης. Η θεραπεία δεν είναι μόνιμη. Χρειάζεται επαναληπτική εφαρμογή κάθε 6 με 10 μήνες, για μέγιστο αποτέλεσμα.

Yπεριδρωσία 7

Συμβουλή!
Κρατάτε ένα Ημερολόγιο Εφίδρωσης… Με αυτόν τον τρόπο, θα παρακολουθείτε την πρόοδο της θεραπείας σας για καλύτερα αποτελέσματα.

Μελέτες!
Στατιστικές και μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο έδειξαν ότι ο περιορισμός της Υπεριδρωσίας με την ανωτέρω θεραπεία βελτίωσε αισθητά την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά και την παραγωγικότητα στην εργασία τους! Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση της εφίδρωσης κατά 82-87 %, ενώ συγκεκριμένα στην παλαμιαία εφίδρωση έφτασε μέχρι και 90 % !

Υπάρχουν παρενέργειες;


Η θεραπεία εμφανίζει αντιμετωπίσιμες παρενέργειες, όπως ενόχληση, ερεθισμό ή μικρούς μώλωπες, τα οποία υποχωρούν τα πρώτα 24ωρα.

Yπεριδρωσία 8

Υπάρχουν αντενδείξεις;

Συνήθως τα αποτελέσματα δεν είναι τα πλέον ικανοποιητικά σε περίπτωση γενικής υπεριδρωσίας.