close pop up
Χρησιμοποιηστε την εφαρμογη μας
και επωφεληθειτε των πλεονεκτηματων & λειτουργιων της.
συνεχεια στην εφαρμογη
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Συμφωνω
facebook
youtubeinstagram

Καθαρισμός Προσώπου - Ιατρικά Peeling


…η βάση για υγιή επιδερμίδα χωρίς ψεγάδια!


Τί είναι ο καθαρισμός προσώπου και τα ιατρικά peeling;


Ο ιατρικός καθαρισμός με χημικό peeling, ή αλλιώς, η απολέπιση με χημικά μέσα (ουσίες), είναι μια αναγνωρισμένη τεχνική ανάπλασης της επιδερμίδας, η οποία εφαρμόζεται επί πολλές δεκαετίες επιτυχώς σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι δερματολόγοι συχνά επιλέγουν τη μέθοδο προκειμένου να βελτιώσουν την εμφάνιση και την υφή του δέρματος στο πρόσωπο και τον λαιμό, καθώς και σε άλλα σημεία (π.χ. ντεκολτέ).

Καθαρισμός Προσώπου - Ιατρικά Peeling 1

Ήξερες ότι…;
Το ιατρικό peeling αποτελεί μία από τις παλαιότερες θεραπευτικές μεθόδους της αισθητικής και επανορθωτικής Δερματολογίας. Οι πρώτες εφαρμογές εντοπίζονται σε αρχαία Αίγυπτο, Ελλάδα και Ρώμη.
 
Καθαρισμός Προσώπου - Ιατρικά Peeling 2


Το ιατρικό (χημικό) peeling είναι τεχνική που γίνεται με διενέργεια «ελεγχόμενου θεραπευτικού τραύματος» στην επιδερμίδα, το οποίο πραγματοποιείται παράλληλα με την εφαρμογή ενός ή περισσότερων αποφολιδοτικών παραγόντων (άλφα υδροξύ, τριχλωροξικό οξύ, φαινόλη / χρήση διαφόρων τύπων, περιεκτικοτήτων και pH).

Η τεχνική επιφέρει αρχικά την καταστροφή του προβληματικού τμήματος της επιδερμίδας (απολέπιση) και στη συνέχεια, την αναγέννηση του δέρματος, μέσω της ενεργοποίησης των ινοβλαστών, της ανανέωσης των κυττάρων βασικής στοιβάδας και της δημιουργίας νέου ιστού.

Ποιά είναι τα οφέλη από την εφαρμογή του ιατρικού καθαρισμού;


Σκοπός του ιατρικού καθαρισμού είναι η αποτελεσματική θεραπεία δερματικών ατελειών και βλαβών (φαγεσωρική ακμή, ρυτίδες, ανομοιόμορφη χρώση, ακτινικές υπερκερατώσεις, ουλές) και η πλήρης αναζωογόνηση, μέσω θεαματικής βελτίωσης της υφής του δέρματος. Το ιατρικό peeling παρέχει μακράς διαρκείας θεραπευτικά και αισθητικά οφέλη. Το «νέο» δέρμα φαίνεται ενισχυμένο, ομαλότερο στην υφή και λαμπερότερο στην εμφάνιση.

Καθαρισμός Προσώπου - Ιατρικά Peeling 3

Σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυται ο ιατρικός καθαρισμός;


Ο ιατρικός καθαρισμός είναι εξαιρετικά χρήσιμος σε περιπτώσεις ήπιας και μέτριας μορφής φαγεσωρικής ακμής, η οποία δημιουργεί ανομοιομορφίες στην υφή του δέρματος, καθώς υπάρχει εγκλωβισμένο σμήγμα στους φαγέσωρες (χωρίς πύον ή ορατή φλεγμονή). Οι φαγέσωρες μπορεί να είναι «κλειστοί» (whiteheads, μικρά λευκά κεράτινα στίγματα) ή «ανοικτοί» (blackheads, μαύρα κεράτινα στίγματα από σμήγμα, κερατίνη, τμήμα τριχών και υπολείμματα σμηγματογόνων αδένων).

Καθαρισμός Προσώπου - Ιατρικά Peeling 4


Σε δέρματα με τάση λιπαρότητας, το ιατρικό peeling μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία. Επιπλέον, μπορεί να αποτελέσει θεραπεία εκλογής και για περιπτώσεις που απαιτούνται διορθωτικές ενέργειες στην καταπολέμηση ρυτίδων και ραγάδων, σε διαταραχές χρώσης επιδερμίδας, σε ακτινικές υπερκερατώσεις, στη λείανση σχηματισμένων ουλών.

Ενδείκνυται:

Η θεραπεία θεωρείται απόλυτα ασφαλής, γι αυτό ενδείκνυται για όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ εφαρμόζεται ακόμη και σε περιπτώσεις προεφηβικής ακμής. Άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και μαλλιά ανήκουν στους καλύτερους υποψήφιους για ιατρικό peeling.

Καθαρισμός Προσώπου - Ιατρικά Peeling 5


Αντενδείκνυται:

Η θεραπεία δεν συνιστάται για άτομα με ενεργό δερματική νόσο (π.χ. ψωρίαση, έκζεμα, δερματίτιδα) ή ιό (π.χ. έρπης με πληγές), λοίμωξη, τραυματισμένο δέρμα ή/και ηλιακά εγκαύματα. Επιπλέον, αντενδείκνυται για τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες.

Ποιοί είναι οι βασικοί τύποι καθαρισμού με ιατρικά peeling;


Για τη θεραπεία επιλέγονται τα κατάλληλα κάθε φορά φαρμακευτικά διαλύματα, τα οποία, ανάλογα με τη σύνθεσή τους, διεισδύουν και σε διαφορετικό βάθος στο δέρμα. Έτσι μπορούμε να πετύχουμε επιφανειακό, μέσου βάθους ή βαθύτερο ιατρικό peeling.
 • Επιφανειακός Τύπος: χρησιμοποιούνται άλφα-υδροξυοξέα (ή άλλο ήπιο οξύ), με σκοπό τη διείσδυση μόνο στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος και στόχο την απαλή απολέπιση. Η θεραπεία χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την εμφάνιση ήπιου αποχρωματισμού του δέρματος και το τραχύ δέρμα, καθώς και για την ανανέωση του προσώπου, του λαιμού, του ντεκολτέ ή των χεριών (πιο απαλό και λαμπερό δέρμα).
   
 • Μέτριος Τύπος: χρησιμοποιείται κυρίως τριχλωροξικό οξύ, με σκοπό τη διείσδυση του εξωτερικού, αλλά και των μεσαίων στρωμάτων του δέρματος και στόχο την απομάκρυνση των κατεστραμμένων κυττάρων. Η θεραπεία χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την εμφάνιση μέτριου αποχρωματισμού του δέρματος, τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές (ειδικά κάτω από τα μάτια και γύρω από το στόμα), τις πανάδες και τις σκούρες κηλίδες (μέλασμα). Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ορισμένων προκαρκινικών όγκων του δέρματος (ακτινική κεράτωση).
   
 • Βαθύς Τύπος: χρησιμοποιείται κυρίως φαινόλη, εφαρμόζεται με σκοπό τη βαθύτερη διείσδυση στα μεσαία στρώματα του δέρματος και στόχο την απομάκρυνση των κατεστραμμένων κυττάρων. Η θεραπεία χρησιμοποιείται για να βελτιώσει τις έντονες γραμμές και ρυτίδες ηλικίας, τις φακίδες, τη θαμπή επιδερμίδα, τις ρηχές ουλές και τα σημάδια της έντονης ακμής και το κατεστραμμένο δέρμα από την έκθεση στον ήλιο ή από προκαρκινικούς όγκους
Καθαρισμός Προσώπου - Ιατρικά Peeling 6

Ποιά είναι η διαδικασία ιατρικού καθαρισμού για τη θεραπεία κατά της φαγεσωρικής ακμής;


ΒΗΜΑ 1

Όταν το ακνεϊκό δέρμα είναι ευαίσθητο και με τάση σχηματισμού ευρυαγγειών, αποφεύγεται το στάδιο της διάνοιξης με ατμό (vaper) και επιλέγεται η χρήση ειδικής συσκευής υπερήχων νέας γενιάς.

Η διαδικασία απομακρύνει άμεσα τα νεκρά κύτταρα (επιφανειακό σμήγμα), προετοιμάζοντας το δέρμα για το μέγιστο αισθητικό αποτέλεσμα. Οι μικρομαλάξεις με υπέρηχους αυξάνουν τη θερμοκρασία του δέρματος, προκαλώντας αγγειοδιαστολή και υπεραιμία.

Πλεονεκτήματα χρήσης υπερήχων:
 • Αποτελεί φυσική μέθοδο.
   
 • Επιτελεί βαθιά καθαριστική δράση.
   
 • Εμποδίζει τον τραυματισμό του δέρματος (μη επεμβατική διαδικασία).
   
 • Βελτιώνει την υγρασία της επιδερμίδας.
   
 • Βοηθάει τα προϊόντα να διεισδύσουν βαθύτερα, για μέγιστη απορρόφηση.
   
 • Επιτυγχάνει σύσφιξη επιδερμίδας.
   
 • Μειώνει την πιθανότητα οιδήματος στα μάτια.
   
 • Βελτιώνει την εικόνα των διευρυμένων πόρων.
   
 • Βελτιώνει την υφή του δέρματος.
   
 • Αποκαθιστά τη νεανική λάμψη.
Καθαρισμός Προσώπου - Ιατρικά Peeling 7


ΒΗΜΑ 2

Η περιοχή αποστειρώνεται με τοπικά διαλύματα, ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία αντισηψία. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται μηχανική διάνοιξη και αποσυμφόρηση των επιφανειακών κατακρατήσεων του σμήγματος, με χρήση ειδικού εξαγωγέα (φαγεσωροεξαγωγέα). Η ομοιόμορφη πίεση, η οποία ασκείται ελεγχόμενα στην περιοχή, βοηθά τους πόρους να «ανοίξουν», αποβάλλοντας το σμήγμα.

ΒΗΜΑ 3

Ακολουθεί ανώδυνος και ασφαλής καυτηριασμός των φλεγμονωδών βλαβών και των στοιχείων της ακμής με εξειδικευμένο διοδικό LASER

ΒΗΜΑ 4

Η διαδικασία κλινικής μείωσης της παραγωγής σμήγματος και του μεγέθους των σμηγματογόνων αδένων ολοκληρώνεται εξατομικευμένα για κάθε ασθενή με τη διενέργεια φωτοδυναμικής θεραπείας (PDT) ερυθρού φωτός.

Πλεονεκτήματα φωτοδυναμικής θεραπείας:
 • Διεγείρει τη μικροκυκλοφορία.
   
 • Επιτείνει την αντισηπτική και καλμαντική δράση.
   
 • Υποβοηθά την επούλωση.
   
 • Συντελεί στη μακροχρόνια ύφεση της νόσου.
   
 • Διεγείρει τους ανοσορρυθμιστικούς μηχανισμούς.
   
 • Μειώνει την παραγωγή των προφλεγμονωδών κυτταροκινών.
Καθαρισμός Προσώπου - Ιατρικά Peeling 8

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;


Ο αριθμός των συνεδριών καθορίζεται με κριτήριο τη βαρύτητα του δερματικού προβλήματος. Η εφαρμογή του ιατρικού καθαρισμού γίνεται σε επαναλαμβανόμενες συνεδρίες με μεσοδιαστήματα που ποικίλουν. Τα ασθενέστερα peelings του επιφανειακού τύπου πραγματοποιούνται σε σύντομα μεσοδιαστήματα, ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα με μικρό χρόνο επούλωσης. Τα ισχυρότερα peelings του βαθύτερου τύπου απαιτούν περισσότερο χρόνο για την επούλωση και πραγματοποιούνται σε πιο αραιά μεσοδιαστήματα.

Καθαρισμός Προσώπου - Ιατρικά Peeling 9


Πότε μπορεί να γίνει;

Η καλύτερη περίοδος για να γίνει θεραπεία με ιατρικό peeling είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Μάιο, διότι σε αυτό το διάστημα δεν υπάρχει ιδιαίτερα έντονη ηλιοφάνεια και, κατά συνέπεια, ούτε αυξημένος κίνδυνος μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης. Παρόλα αυτά, υπάρχει και το λεγόμενο «καλοκαιρινό peeling» (summer peel), το οποίο είναι πολύ πιο ελαφρύ στη χημική δομή του και μπορεί να γίνει και κατά τη θερινή περίοδο.

Συμβουλές Αποθεραπείας:

Τις πρώτες μέρες μετά τη θεραπεία, το δέρμα χρειάζεται να προστατευθεί επαρκώς, οπότε ακολουθήστε τις οδηγίες του ιατρού σε σχέση με τα παρακάτω:
 1. Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα μακιγιάζ και προϊόντα με περιεκτικότητα σε οξέα φρούτων.
   
 2. Απομακρύνετε προσεκτικά τους ρύπους της ατμόσφαιρας από το δέρμα.
   
 3. Χρησιμοποιείτε ενυδατική και αντηλιακή κρέμα.
   
 4. Αποφύγετε την έκθεση σε ηλιακή ή υπέρυθρη ακτινοβολία.
   
 5. Αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση.
Παρενέργειες:

Αμέσως μετά τη θεραπεία για τα επόμενα δύο-τρία 24ωρα, το δέρμα μπορεί να εμφανίζεται ελαφρώς ερεθισμένο. Συχνά, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων συστήνεται από τον ιατρό χρήση αντιβιοτικής κρέμας ή ήπιων αντισηπτικών.
 
Τύπος peeling Χρόνος & Στάδια Επούλωσης Κατ’ οίκον Περιποίηση Χρήση Μακιγιάζ Follow-up Επίσκεψη
Επιφανειακός 1 με 7 μέρες

Το δέρμα αρχικά θα είναι ερυθρό. Μόλις ηρεμήσει, θα ξεκινήσει η απολέπιση (που διαρκεί 3 με 7 ημέρες).
Εφαρμογή λοσιόν ή κρέμας μέχρι το δέρμα να ηρεμήσει, παράλληλα με καθημερινή χρήση αντηλιακού. Συνήθως, αμέσως μετά το peeling, αλλά κάποιες φορές την επόμενη ημέρα. Δεν θεωρείται αναγκαία, αλλά 3 με 5 peelings (με ενδιάμεσο χρόνο αναμονής 2 με 5 εβδομάδες) ενδεχομένως να δώσουν ένα ακόμη πιο καλό αποτέλεσμα.
Μέτριος 7 με 14 μέρες

Το δέρμα αρχικά θα είναι ερυθρό και πρησμένο, το οποίο επιδεινώνεται για 48 ώρες.  Τα βλέφαρα μπορεί να πρηστούν και οι πόροι του δέρματος να ερεθιστούν. Το δέρμα «σκάει» και απολεπίζεται σε 7 με 14 μέρες.
Καθημερινός διαποτισμός, που ακολουθείται από ειδική αλοιφή και κρέμα. Λήψη αντιϊκού φαρμάκου για 10 με 14 μέρες. Πλήρης αποφυγή του ήλιου μέχρι την ίαση του δέρματος. Μετά από 5 με 7 ημέρες. Η επίσκεψη θεωρείται αναγκαία στο τέλος της θεραπείας.
Βαθύς 14 με 21 μέρες

Η περιοχή θα είναι καλυμμένη με επίδεσμο.
4 με 6 διαποτισμοί ημερησίως, όσο διαρκεί η ίαση. Για 14 μέρες, χρήση αλοιφής για κάθε διαποτισμό. Μετά τις 14 ημέρες, χρήση ισχυρής ενυδατικής. Λήψη αντιϊκού φαρμάκου για 10 με 14 μέρες. Πλήρης αποφυγή του ήλιου για 3 με 6 μήνες. Μετά από τουλάχιστον 14 ημέρες. Η επίσκεψη θεωρείται αναγκαία την επόμενη ημέρα. Θα χρειαστούν αρκετές επισκέψεις την πρώτη εβδομάδα.
 

Τί λένε οι ειδικοί;


Πρέπει να τονίσουμε ότι το ιατρικό peeling αποτελεί αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος θεραπείας μόνο στο πλαίσιο της διενέργειάς του από ειδικευμένο δερματολόγο και σύμφωνα πάντα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρωτόκολλα εφαρμογής. Η τεχνική απαιτεί εμπειρία, οπότε τυχόν εφαρμογή του από μη - ειδικούς, ενδεχομένως να επιφέρει δυσάρεστα αποτελέσματα, σοβαρές παρενέργειες και επιπλοκές (επιμολύνσεις, ουλές κ.α.).

Καθαρισμός Προσώπου - Ιατρικά Peeling 10


Τα ιατρικά peelings, ανάλογα με την κατάσταση του δέρματος και του προβλήματος, μπορούν να εφαρμοσθούν συνδυαστικά και με άλλες θεραπείες, όπως LASER, botox - dysport, ενέσιμα εμφυτεύματα.