Διόρθωση Ουλών Ακμής
Απαλλαγείτε οριστικά και… ξεχάστε τα παλιά σας τραύματα!
Τί είναι οι ουλές ακμής;
Η βαριά μορφή ακμής χαρακτηρίζεται από κυστίδια, τα οποία έχουν την τάση να φλεγμαίνουν (πρησμένο, ερυθρό δέρμα και επώδυνη, βαθιά ακμή με οζίδια).Οι ουλές ακμής είναι τα σημάδια που αφήνει η φλεγμονώδης ακμή, εξαιτίας μιας προηγούμενης διόγκωσης και διάρρηξης των πόρων του δέρματος.
Οι πόροι περιέχουν σμήγμα ως αποτέλεσμα συνδυασμού υπερβολικής λιπαρότητας, νεκρών δερματικών κυττάρων και βακτηριδίων.
Στο ακνεϊκό δέρμα, οι πόροι διογκώνονται και το τοίχωμα του θυλακίου τους διαρρηγνύεται. Αν η ρήξη βρίσκεται επιφανειακά, η βλάβη θα είναι ηπιότερη και, κατά συνέπεια, η επούλωση γρηγορότερη. Μια βαθύτερη ρήξη, όμως, στο τοίχωμα του θυλακίου εξασφαλίζει το ιδανικό έδαφος σε μολυσμένους παράγοντες να εισέλθουν καταστρέφοντας στο πέρασμά τους τον υγιή ιστό του δέρματος και δημιουργώντας μεγάλες, βαθιές ουλές.
...οι «κλειστοί» και «ανοιχτοί» φαγέσωρες (τα λευκά ή μαύρα στίγματα), μπορεί να οδηγήσουν σε υπερμελάγχρωση της επιδερμίδας (σκουρόχρωμα σημάδια ακμής), τα οποία δεν υποχωρούν εύκολα, όμως δεν δημιουργούν συνήθως ουλές, επειδή δεν συνδέονται με βαθύ τραυματισμό του ιστού…
Ποιοί είναι οι κύριοι τύποι και τα είδη ουλών;
Καθώς το σώμα προσπαθεί να επιδιορθώσει τη «ζημιά» και να «καθαρίσει» την ακμή (διαδικασία επούλωσης), παράγει κολλαγόνο - μια ουσία που δίνει την απαραίτητη υποστήριξη του δέρματος. Όταν το σώμα παράγει πολύ λίγο ή πάρα πολύ κολλαγόνο, σχηματίζεται και ο αντίστοιχος τύπος ουλής.
ΕΙΔΗ ΟΥΛΩΝ
- Ουλές που δημιουργούνται από την αύξηση σχηματισμού ιστού.
- Ουλές που δημιουργούνται από την απώλεια ιστού.
Α. Υπερτροφικές ουλές ή χηλοειδή (Hypertrophic Scars / Keloid)
Δημιουργούνται από την υπερβολική ανάπτυξη ινώδους ιστού, λόγω της ανεξέλεγκτης σύνθεσης και εναπόθεσης κολλαγόνου.
Διακρίνονται ως σημάδια που προεξέχουν από την επιφάνεια του δέρματος (υπερτροφικά) ή επεκτείνονται από τα όρια του τραύματος με έντονη υπέγερση (χηλοειδή).
Οι υπερτροφικές ουλές χρειάζονται από 1 έως και 5 χρόνια για να υποχωρήσουν, αλλά συχνά δεν υπάρχει πλήρης επούλωση, παρά μόνο αισθητή βελτίωση της εικόνας (λεπτότερη, πιο επίπεδη, ωχρή ουλή).
Τα χηλοειδή δεν γίνονται επίπεδα με την πάροδο του χρόνου, αλλά πιο σταθερά, σκληρά και με συμπτώματα κνησμού.
Β. Ατροφικές ουλές (Atrophic Scars)
Δημιουργούνται όταν συμβαίνει ο αντίστροφος μηχανισμός, δηλαδή υπάρχει απώλεια ιστού και διακρίνονται, κυρίως, σε:
(i). Ice pick ουλές: εμβυθισμένες, στενές, διακριτές αιχμηρές «τρύπες» στο δέρμα
(ii). Boxcar ουλές: όχι τόσο εμβυθισμένες, ευρύτερες και πιο αισθητές, σε στρογγυλό ή ωοειδές ακανόνιστο σχήμα, που μοιάζουν με σημάδια ανεμοβλογιάς
(iii). Rolling ουλές: αυλακωτές, αφήνουν κοιλότητες και δίνουν στο δέρμα μια κυματιστή υφή
Μπορούμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία ουλής;
Στην περίπτωση των ουλών ακμής, δεν μπορούμε να προβλέψουμε την εξέλιξη, όμως υπάρχουν δύο χρήσιμες συμβουλές που συντείνουν στην -όσο το δυνατόν- πρόληψη ενός μελλοντικού σχηματισμού της:
- Μην καθυστερείτε τη θεραπεία της φλεγμονώδους ακμής
- Μην «πειράζετε», συμπιέζετε και «σπάτε» τις κύστες και τα οζίδια της ακμής
Θέλω να διορθώσω τις ουλές μου. Μπορώ;
Ο κυριότερος λόγος που θα μας οδηγήσει στον δερματολόγο για τη θεραπεία των ουλών (και κυρίως στο πρόσωπο) είναι ο ψυχολογικός παράγων, καθώς η θεραπεία των ουλών και η βελτίωση της υγείας και εμφάνισης του δέρματος, συνδέεται με την αύξηση της αυτοεκτίμησης.
… πριν ξεκινήσει η θεραπεία αντιμετώπισης των ουλών
θα πρέπει πρωτίστως να διαγνωσθείτε με μη-ενεργή ακμή…!
Στα πλαίσια των θεραπειών διόρθωσης των ουλών εντάσσεται η κλασική επεμβατική χειρουργική αφαίρεση, αλλά και σύγχρονες θεραπείες, οι οποίες περιλαμβάνουν μη επεμβατικές μεθόδους που μπορούν να δώσουν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, είτε μεμονωμένα, είτε συνδυαστικά μεταξύ τους. Αυτές οι μέθοδοι είναι τα peelings (χημικά, μηχανικά, θερμικά) και τα fillers (εμφυτεύματα / ενέσιμα υλικά γεμίσματος).
Ποιοί είναι οι μέθοδοι αποκατάστασης με τη βοήθεια του peeling;
Στόχος της μεθόδου είναι η αποφλοίωση της επιδερμίδας, έτσι ώστε να μπορέσει το δέρμα να αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα και να αναγεννηθεί με πολύ καλύτερης ποιότητας υφή και λαμπερότερη όψη. Σε αυτό συμβάλλει και η αναδιάταξη των ινών του κολλαγόνου, την οποία στοχεύουν αρκετές θεραπείες. Παράλληλα, με τη λείανση της επιδερμίδας, βελτιώνονται και οι δερματικές δυσχρωμίες.
Οι κυριότερες μέθοδοι είναι:
(1). Χημικές ουσίες διαφόρων ειδών οξύτητας για επιφανειακή ή βαθύτερη δράση (Ιατρικό Peeling)
(2). Μικροδερμαπόξεση με μηχανικό τρόπο, όπως με σβουράκι, με κρυστάλλους, κ.α. (Microdermabrasion)
(3). Peeling με LASER, το οποίο εκπέμποντας ακτίνες υψηλής έντασης και συγκεκριμένου μήκος κύματος, ενεργοποιεί τη διέγερση των ινοβλαστών και την επιδιορθωτική διαδικασία της βλάβης. Κάποια από τα LASERs ακολουθούν το πρωτόκολλο της αποφλοιωτικής διαδικασίας (fractional / κλασματικά LASER CO2) μέσω της επιλεκτικής εξάχνωσης των υπολειμματικών βλαβών στις προβληματικές ζώνες, ενώ κάποια άλλα της μη-αποφλοιωτικής διαδικασίας (Νd:YAG 1,320 nm και Diode LASER 1,450 nm), τα οποία επιλέγονται για την αποκατάσταση περισσότερο ήπιων μορφών ατροφικών ουλών.
…η τεχνική με το RFM Microneedling (Σύστημα Κλασματικών Ραδιοσυχνοτήτων RF), που προσφέρει θερμική διέγερση μέσω της εκπομπής ραδιοσυχνοτήτων είναι μια σύγχρονη μέθοδος αποκατάστασης των ουλών ακμής, κατά την οποία διεγείρεται η φυσική διαδικασία επούλωσης, μέσω της νεο-κολλαγονογένεσης…
Πώς χρησιμεύουν τα εμφυτεύματα (fillers) για την αποκατάσταση των ουλών;
Στόχος είναι η πλήρωση («γέμισμα») των ουλών, ώστε να αποκατασταθεί η δερματική βλάβη της προβληματικής περιοχής, ειδικά όταν πρόκειται για πιο βαθιές ουλές.
Τα κυριότερα εμφυτεύματα είναι:
(1). Υαλουρονικό οξύ: Πρόκειται για ένα απόλυτα ασφαλές και απορροφήσιμο προϊόν βιοτεχνολογίας, το οποίο εγχύεται ενέσιμα και αποκαθιστά τον όγκο στις μαλακές και εμβυθισμένες ουλές. Η ανομοιογένεια του δέρματος διορθώνεται, χωρίς να επηρεάζονται οι ιστοί του δέρματος. Σε περιπτώσεις ήπιων ουλών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεμονωμένα, ενώ για βαθύτερες ουλές μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες θεραπείες.
(2). Sculptra: Πρόκειται για ένα ενέσιμο, βιοσυμβατό και βιοαποικοδομήσιμο υλικό, κατασκευασμένο από πολυ-L-γαλακτικό οξύ PLLA (πολλά ενωμένα μόρια γαλακτικού οξέος, το οποίο και υπάρχει φυσιολογικά στο σώμα μας). Αποκαθιστά το χαμένο κολλαγόνο της επιδερμίδας, «γεμίζει» το έλλειμμα και εξομαλύνει το δέρμα.
(3). Radiesse: Πρόκειται για ένα ενέσιμο, βιοσυμβατό και αποικοδομήσιμο εμφύτευμα αύξησης όγκου στις εμβυθίσεις μέσω νεοκολλαγένεσης, χάρη στη σύνθεσή του από μικροσφαιρίδια ασβεστούχου υδροξυαπατίτη, που διαπλέκονται με τις ίνες του κολλαγόνου και «χτίζουν» το νέο πλέγμα ανάπτυξής του.
(4). Ellanse΄: Πρόκειται για ένα σχετικά νέο, απολύτως βιοαπορροφήσημο υλικό (αποδομείται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό), που λειτουργεί ως βιοδιεγέρτης με μοναδική δράση στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου. Αποτελείται κατά 70% από το υδρόφιλο έκδοχο φυτικής προέλευσης CMC (carboxymethyl cellulose) και κατά 30% από τη δραστική ουσία ενεργοποίησης ινοβλαστών PCL (polycaprolactone).
(5). PRP - Αυξητικοί παράγοντες: Πρόκειται για την αυτόλογη μεσοθεραπεία (PRP) με χρήση αυξητικών παραγόντων / βλαστοκυττάρων από τον ίδιο τον οργανισμό του ατόμου, η οποία είναι απόλυτα συμβατή και ασφαλής για τον οργανισμό. Προσφέρει εξαιρετικές επουλωτικές ιδιότητες, φυσική ανάπλαση δέρματος και αποκατάσταση όγκου στις εμβυθισμένες ουλές.
(6). Lipofilling: Πρόκειται για την αυτόλογη μεταμόσχευση λίπους («λιπο-ανακύκλωση») από το ίδιο το άτομο, η οποία συνίσταται στη λήψη λίπους από περιοχές του σώματος όπου πλεονάζει και την έγχυσή του, έπειτα από ειδική επεξεργασία, στα σημεία των (μαλακών) ουλών, προσφέροντας την επιθυμητή πλήρωση και ομαλοποίηση της επιδερμίδας. Η μέθοδος είναι απόλυτα ανεκτή από τον οργανισμό, καθώς αναφερόμαστε σε αυτόλογο λίπος.
… με την κατάλληλη ιατρική θεραπευτική προσέγγιση
οι ουλές μπορεί να βελτιωθούν έως και 75% … !
Συχνές Ερωτήσεις…
Σε τι διαφέρει το «τραύμα» από την «ουλή»;
Τραύμα θεωρείται η λύση της συνέχειας του ιστού, που έγινε βίαια και οφείλεται σε χημικά, θερμικά ή μηχανικά αίτια.Η διαδικασία της επούλωσης (ουλοποίηση) του τραύματος έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ουλής.