close pop up
Χρησιμοποιηστε την εφαρμογη μας
και επωφεληθειτε των πλεονεκτηματων & λειτουργιων της.
συνεχεια στην εφαρμογη
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Συμφωνω
facebook
youtubeinstagram

Ροδόχρους Ακμή


Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ανακουφίζει από τα συμπτώματα…


Η ροδόχρους ακμή είναι μια προοδευτική νόσος, η οποία τείνει να γίνεται οξεία με το πέρασμα του χρόνου. Αναπτύσσεται σχετικά αιφνίδια, αλλά σταδιακά επιδεινώνεται, εκδηλώνεται με κύκλους συμπτωμάτων και εδραιώνεται μετά από μακρά χρονική περίοδο.

Αποτελεί παράλληλα ιατρικό και αισθητικό πρόβλημα. Η σωστή διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις υποτροπές.
 
… σύμφωνα με μελέτες, υπολογίζεται ότι από ροδόχρους ακμή
υποφέρουν περίπου 40.000.000 άτομα παγκοσμίως …
 

Τί είναι η ροδόχρους ακμή;

Η ροδόχρους ακμή (acne rosacea) ή αλλιώς ροδόχρους νόσος ή ροζάκεια αποτελεί μια χρόνια φλεγμονώδη δερματοπάθεια, η οποία εντοπίζεται στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος.

Στα γενικότερα γνωρίσματά της, ανήκει το επίμονο ερύθημα των κυρτών επιφανειών του προσώπου, παράλληλα με έντονη ευαισθησία και ξηρότητα ή λιπαρότητα του δέρματος και απολέπιση. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου, όμως συνυπάρχουν ήπιες και έντονες φάσεις.

Ροδόχρους Ακμή 1


Συχνά, αποκαλείται λανθασμένα και ως «ακμή των ενηλίκων», όμως δεν θα πρέπει να συγχέουμε την ακμή με τη δυσίατη νόσο της ροδόχρου ακμής.

Σε ποιά σημεία εμφανίζεται;


Τα σημεία που προσβάλλονται πιο συχνά είναι οι παρειές, η μύτη, το μέτωπο και το πιγούνι. Σε πιο προχωρημένα στάδια, μπορεί να παρατηρηθεί και προσβολή της περιοχής των ματιών. Συνήθως, επηρεάζονται τα ανοιχτόχρωμα δέρματα (φωτότυποι Ι & ΙΙ σε ποσοστό 67%), αλλά δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί και σε πιο σκούρα, γεγονός που δυσκολεύει τη διάγνωση.

Ροδόχρους Ακμή 2

Ποιούς προσβάλλει συχνότερα;

Αφορά άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας (ακόμη και παιδιά). Συχνότερα, εμφανίζεται σε άτομα μεταξύ 30 και 60 ετών. Ποσοστιαία, προσβάλλονται περισσότερο οι γυναίκες (κυρίως σε περίοδο εμμηνόπαυσης), ενώ στους άνδρες η εκδήλωση της ροδόχρου ακμής παρουσιάζει βαρύτερα συμπτώματα.

Ποιοί είναι οι κλινικοί τύποι της ροδόχρου ακμής;Ροδόχρους Ακμή 3


Η ταξινόμηση της ροδόχρου ακμής σε κλινικά στάδια (τύπους) γίνεται με βάση την σοβαρότητα της εξελικτικής πορείας της.

Τύπος Ι:          Ερυθηματώδης (Αγγειακή) Ροδόχρους Ακμή
(ERYTHEMATOTEL ANGIECTATIC ROSACEA / ETTR)
Παροδικό ερύθημα (κοκκίνισμα) στην άκρη της μύτης και τα μάγουλα, την περιοχή ανάμεσα στα φρύδια και το πηγούνι. Ενδεχομένως, αλλά σπανιότερα, να παρουσιαστεί και στον λαιμό ή και το στέρνο. Κάποιοι ασθενείς αναφέρουν αίσθηση καύσου ή κνησμού ή και εμφάνιση τελαγγειεκτασιών (επίμονη διαστολή των μικρών αιμοφόρων αγγείων), ιδιαίτερα στα πλαϊνά της μύτης και τις παρειές.

Ροδόχρους Ακμή 4


Τύπος ΙΙ:     Βλατιδοφλυκταινώδης Ροδόχρους Ακμή
(PAPULOPUSTULAR ROSACEA / PPR)
Πέρα από τα παραπάνω συμπτώματα, εδώ έχουμε και έντονη σμηγματόρροια σε διάφορα σημεία, έντονο και μόνιμο ερύθημα κυρίως στο κεντρικό τμήμα του προσώπου, που γίνεται εντονότερο και φλεγμονώδες με την επίδραση των εκλυτικών παραγόντων, παράλληλα με παροδικές βλατίδες (κόκκινα σπυράκια) ή / και φλυκταινίδια (βλατίδες με πύον).


Ροδόχρους Ακμή 5


Τύπος ΙΙΙ:       Ρινόφυμα
(PHYMATOUS ROSACEA / PR)
Αποτελεί επιπλοκή της ροδόχρου νόσου (πιο βαριά μορφή της). Πέρα από τα παραπάνω συμπτώματα, εδώ έχουμε και ανομοιόμορφα έντονα διογκωμένη, βολβώδης (rhinophyma), πολύ ερυθρή μύτη, με τραχιά υφή, διευρυμένους σμηγματογόνους αδένες και υπερπληθώρα ιστών στο σημείο. Σκληρά εξανθήματα μπορεί να αναπτυχθούν στο κάτω μέρος της μύτης και κοντά στα μάγουλα. Ανάλογα με το σημείο εντοπισμού της βλάβης διακρίνεται, επίσης, σε μετωπόφυμα, σε ωτόφυμα και σε πωγωνόφυμα.

Ροδόχρους Ακμή 6


Τύπος ΙV:       Οφθαλμική Ροδόχρους Ακμή
(OCULAR ROSACEA / OR)
Αποτελεί λίγο πιο σπάνια επιπλοκή της ροδόχρου νόσου. Πέρα από τα παραπάνω συμπτώματα, εδώ έχουμε και οφθαλμική φλεγμονή, με τη μορφή της βλεφαρίτιδας, επιπεφυκίτιδας (αίσθηση καύσου ή κνησμού στα μάτια και τα βλέφαρα), δυσλειτουργίας αδένων του Meibomius, χαλάζιο, με έντονη υπερπλασία των σμηγματογόνων αδένων και υπερ-ανάπτυξη συνδετικού ιστού. Σε περίπτωση μη θεραπευτικής αντιμετώπισης, η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα σοβαρότερες επιπλοκές στα μάτια.

Ροδόχρους Ακμή 7

… περίπου το 50% των ανθρώπων που πάσχουν από ροδόχρους ακμή
αντιμετωπίζουν αργότερα και επιπλοκές τύπου IV …

Πού οφείλεται;


Πρόκειται για μια πολυπαραγοντική νόσο. Μέχρι σήμερα, δεν προσδιορίζονται με ακρίβεια οι παθογενετικοί μηχανισμοί εκδήλωσης της ροδόχρου ακμής.

Οι κύριοι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι:
 • Γενετικοί και κληρονομικοί (οικογενειακό ιστορικό).
 • Καρδιαγγειακές παθήσεις.
 • Διαταραχές (πεπτικού συστήματος, αγγειακές στην μικροκυκλοφορία του αίματος, νευρογενείς, ενδοκρινείς).
 • Λοιμώξεις (ακάρεα - παράσιτα - Demodex Folliculorum, βακτήριο ακμής, ελικοβακτηρίδιο πυλωρού).
 • Ανοσολογικοί.
 • Περιβαλλοντικοί (ακραίες καιρικές αλλαγές, χρόνια έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία UVR).
 • Διατροφικοί και σύγχρονος τρόπος ζωής (ζεστά ή / και καυτερά φαγητά και ροφήματα, κάπνισμα, αλκοόλ, εντατική άσκηση, θερμά λουτρά και σάουνες, προϊόντα φροντίδας δέρματος με οξέα και ερεθιστικές ουσίες).
 • Ψυχοσωματικοί (στρες, έντονα συναισθήματα, θυμός, αμηχανία).
 • Φάρμακα (κορτικοστεροειδή, π.χ. πρεδνιζόνη, αγωγή που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία).

Ροδόχρους ακμή και ακάρεα Demodex


Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, η αιτιοπαθογένεια της βλατιδοφλυκταινώδους ροδόχρους ακμής συσχετίζεται με την παρουσία βακτηρίων (παράσιτων) του ίδιου του δέρματός μας.

Πιο συγκεκριμένα, η αναφορά γίνεται για τα λεγόμενα ακάρεα Demodex Folliculorum, τα οποία φιλοξενούν βακτήρια. Τα ακάρεα αυτά αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, με αποικισμό που φτάνει μέχρι και το 100% στην 3η+ ηλικία.

Ροδόχρους Ακμή 8


Ο ρόλος τους στην εκδήλωση της ροδόχρου νόσου είναι σημαντικός σε περιπτώσεις που ο μηχανισμός του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται σε ανισορροπία, ενώ παράλληλα αυτά ανευρίσκονται σε υψηλό ποσοστό στον οργανισμό.

Πώς γίνεται η διάγνωση;


Λόγω της προοδευτικής φύσης της νόσου, είναι άκρως σημαντική η έγκαιρη διάγνωση, αλλά και η σωστή αξιολόγηση, καθώς τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής μοιάζουν με άλλες δερματοπάθειες (π.χ. ακμή, αλλεργικές αντιδράσεις, ψωρίαση, έκζεμα, λύκο, κ.α.). Θα χρειαστεί να γίνει αρχική κλινική αξιολόγηση του ασθενούς, παράλληλα με δερμο-ανάλυση σε εξελιγμένα μηχανήματα.

Ροδόχρους Ακμή 9


Σε περίπτωση μόλυνσης από το ακάρεο Demodex Folliculorum, η διάγνωση γίνεται δυσκολότερα, καθώς συνήθως η συνθήκη παραμένει ασυμπτωματική. Ωστόσο, ειδικές μικροσκοπικές εξετάσεις ανίχνευσης του ακάρεου, με λήψη δείγματος σε αντικειμενοφόρο πλάκα, μπορούν να δώσουν τη διαφορική διάγνωση από την κοινή ροδόχρους ακμή, αλλά και τις ενδείξεις για την επιλογή της θεραπευτικής αγωγής.

… το 95% των ασθενών με ροδόχρους ακμή σχεδόν δεν γνώριζαν τίποτα
για τα συμπτώματα, πριν τη διάγνωση τους …
 
Ήξερες ότι…;
… η εμφάνιση της ροδόχρου ακμής επηρεάζει καθοριστικά την καθημερινότητα και την ψυχολογική κατάσταση των ασθενών; Σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης του οργανισμού National Rosacea Society στις Η.Π.Α., το 41-51% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι, σε ημέρες έξαρσης της νόσου, αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις, ακόμη και την παρουσία στη δουλειά του, ενώ το 25% υποφέρει από συμπτώματα κατάθλιψης …

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση;


Η ροδόχρους νόσος, εφόσον εκδηλωθεί, θα παραμείνει εφ’ όρου ζωής στον οργανισμό. Όταν όμως διαγνωσθεί - και με παράλληλη τακτική ιατρική παρακολούθηση από τον δερματολόγο - μπορεί να είναι θεραπεύσιμη στο επίπεδο ανακούφισης του ασθενούς από τα συμπτώματα και διατήρησης της νόσου σε ύφεση (χωρίς σοβαρές υποτροπές), με αποτελέσματα ορατά μέσα σε 1 με 2 μήνες. Αναλόγως του τύπου και της έντασης της νόσου, ο ιατρός θα επιλέξει εξατομικευμένα την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Ροδόχρους Ακμή 10

Μελέτες!
… ιατρικές μελέτες από Δανούς επιστήμονες, έδειξαν ότι ασθενείς με ροδόχρους ακμή φαίνεται να αντιμετωπίζουν περίπου 2πλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο του Πάρκινσον, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό …
 • Φαρμακευτική Αγωγή
Στα αρχικά στάδια της νόσου, συστήνεται η τοπική εφαρμογή αγγειοσυσπαστικών σκευασμάτων, ενώ σε προχωρημένα στάδια, χορηγούνται τοπικά φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα (κυρίως, μετρονιδαζόλης ή αζελαικού οξέος), ακαρεοκτόνα σε περίπτωση θετικής ένδειξης σε ακάρεα Demodex Folliculorum κατά τη διάγνωση (π.χ. crotamiton, permethrin) ή / και λήψη αντιβιοτικών εκ του στόματος με αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις (τετρακυλίνες) ή παράγωγα βιταμίνης Α σε χαμηλές δόσεις (ισοτρετινοίνη). Όσο γίνεται η χρήση τους, τα συμπτώματα περιορίζονται αισθητά. Αν τα συμπτώματα της νόσου εκδηλώνονται εξαιτίας εξάψεων, ενδεχομένως να μπορούν να ελεγχθούν και με χορήγηση οιστρογόνων.

Ροδόχρους Ακμή 11
 • Διαθερμία ή LASER (CO2 & Pulsed Dye)
Το ρινόφυμα θεραπεύεται πλήρως με καυτηριασμό των βλαβών με LASER CO2!
Ροδόχρους Ακμή 12

Η χρήση αγγειακών (παλμικών) LASER Pulsed Dye προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα στη θεραπεία της Ροδόχρους Ακμής.

Ροδόχρους Ακμή 13

Έχουμε μείωση της ορατότητας των αιμοφόρων αγγείων και περιορισμό της συσσώρευσης των ιστών στην περιοχή της βλάβης, ενώ παράλληλα ανάπλαση της επιδερμίδας και βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος.

Ροδόχρους Ακμή 14
 • Φωτοδυναμική Θεραπεία (PhotoDynamic Therapy, PDT)
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με τις ανωτέρω θεραπευτικές επιλογές, ειδικά σε περίπτωση αιτιοπαθογένειας από ακάρεα Demodex Folliculorum. Στόχος, η αντιφλεγμονώδης και αντιβακτηριακή ευεργετική δράση του καθαρού φάσματος φωτός στην περιοχή της βλάβης.

Ροδόχρους Ακμή 15

Μπορεί να προβλεφθεί η έξαρση της ροδόχρου ακμής;


Η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία (αντηλιακό, καπέλο κλπ), η αποφυγή ερεθισμού του δέρματος (π.χ. από έντονο τρίψιμο, από χρήση προϊόντων με οξέα κλπ) και η χρήση ήπιων καθαριστικών προσώπου αποτελούν μεθόδους συνετής πρόληψης στην περίπτωση της ροδόχρου ακμής.