facebook
youtubeinstagram

Καρκίνοι του Δέρματος


Μην αγνοείς τα συμπτώματα. Θεράπευσέ τον! Καρκίνος του δέρματος δεν είναι μόνο το μελάνωμα…


Ποιοί είναι οι τύποι καρκίνων του δέρματος;


Ο καρκίνος του δέρματος είναι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των ανώμαλων κυττάρων του δέρματος. Αυτό συμβαίνει όταν σε κύτταρα του δέρματος επιδιορθώθηκε μια βλάβη του DNA κι αυτό προκάλεσε μεταλλάξεις ή γενετικές ανωμαλίες, που οδήγησαν τα κύτταρα του δέρματος στο να πολλαπλασιάζονται γρήγορα και να σχηματίζουν κακοήθεις όγκους.

Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι καρκίνου του δέρματος:
Καρκίνων του Δέρματος 1

Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα (BCC)


Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι η συνηθέστερη κακοήθης νόσος στον άνθρωπο και συνιστά το 75% των καρκινωμάτων του δέρματος. Η νόσος εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα άνω των 50 ετών, χωρίς όμως να αποκλείεται εμφάνισή της και σε νεαρότερες ηλικίες.

Καρκίνων του Δέρματος 2


Έχει βραδεία εξέλιξη, κάνει σπάνια μετάσταση είναι τοπικά καταστρεπτικό και διεισδυτικό. Εντοπίζεται σε τύπους δέρματος I, II και κύρια αιτία του είναι η χρόνια επανειλημμένη έκθεση στον ήλιο.

Θεραπευτικές μέθοδοι είναι η χειρουργική εξαίρεση (η οποία είναι συνήθως και η θεραπεία εκλογής), η χειρουργική τεχνική Mohs, η ηλεκτροχειρουργική, η κρυοχειρουργική, η ακτινοθεραπεία, το LASER CO2 και συνδυασμοί των ανωτέρω θεραπειών.

Επισκεφτείτε άμεσα το δερματολόγο σας, αν:
Παρατηρήσετε στο δέρμα σας κάποιο μικρό σκληρό εξάνθημα χρώματος ερυθρού ή περλέ ή μια καφέ βλάβη σαν ουλή, ή αν κάποια ελιά εμφανίσει τα παρακάτω συμπτώματα: αύξηση μεγέθους – ασυμμετρία στη διάμετρο – φαγούρα – φλεγμονή – αλλαγές χρώματος και κοκκινίλα – αιμορραγία – κρούστα ή πάχυνση.

Καρκίνων του Δέρματος 3

Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα (SCC) 


Το ακανθοκυτταρικό - πλακώδες καρκίνωμα είναι o κακοήθης πολλαπλασιασμός των κερατινοκυττάρων της ακανθωτής στοιβάδας της επιδερμίδας. Είναι τύπος που μπορεί να κάνει μεταστάσεις σε άλλα εσωτερικά όργανα και στους λεμφαδένες. Εντοπίζεται, επίσης, σε τύπους δέρματος I, II με κύρια αιτιολογία του τη χρόνια, επανειλημμένη έκθεση στον ήλιο.

Καρκίνων του Δέρματος 4


Θεραπευτικές μέθοδοι είναι η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και η χειρουργική τεχνική Mohs (η οποία είναι συνήθως και η θεραπεία εκλογής).

Επισκεφτείτε άμεσα το δερματολόγο σας, αν:

Παρατηρήσετε στο δέρμα σας μικρή πλακώδη επιφάνεια με κρούστα ή ένα οζίδιο χρώματος ερυθρού (συνήθως, υπάρχει και πόνος). Πιο συχνά εμφανίζεται στο πρόσωπο (χείλη, στόμα, αυτιά), τον λαιμό και το τριχωτό της κεφαλής, τα πόδια και στο πίσω μέρος του χεριού και του βραχίονα.

Καρκίνων του Δέρματος 5

Μελάνωμα (ΜΜ)


Το μελάνωμα είναι η λιγότερο συνηθισμένη μορφή, σε σχέση με το βασικοκυτταρικό και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, όμως αποτελεί τον πιο επικίνδυνο και «φονικό» τύπο καρκίνου του δέρματος.

Ο κακοήθης αυτός όγκος συνίσταται στα μελανοκύτταρα της επιδερμίδας, τα κύτταρα δηλαδή που παράγουν την μελανίνη. Σε μεγάλο ποσοστό, το μελάνωμα εμφανίζεται σε προϋπάρχοντα σπίλο (ελιά) του δέρματος, αλλά μπορεί να εμφανιστεί εξίσου και σε πρότερη υγιή περιοχή (de novo).

Καρκίνων του Δέρματος 6


Η γενική εικόνα της εμφάνισής του είναι είτε σαν κηλίδα ή πλάκα, με ασαφή όρια, ποικιλοχρωμία και έντονη μελάγχρωση, είτε σαν ταχέως αναπτυσσόμενο οζίδιο χρώματος κυανού ή ερυθρού.

Θεραπευτικές μέθοδοι είναι η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία και η χειρουργική τεχνική Mohs (η οποία είναι συνήθως και η θεραπεία εκλογής).

Επισκεφτείτε άμεσα το δερματολόγο σας, αν:

Παρατηρήσετε στο δέρμα σας αλλαγή σε σχήματα και μεγέθη των βλαβών. Το χαρακτηριστικό προειδοποιητικό «σημάδι» του μελανώματος είναι η αλλαγή. Στο σχήμα, στο χρώμα, στη διάμετρο. Ακόμη, αλλαγές στη συμπεριφορά, π.χ. αν παρατηρηθεί πόνος, κνησμός, εφελκιδοποίηση ή και αιμορραγία σε υφιστάμενο ή νέο σπίλο.

Καρκίνων του Δέρματος 7

Ήξερες ότι…;
…Ο ήλιος και το τεχνητό μαύρισμα (solarium) θεωρούνται οι κύριες αιτίες για την ανάπτυξη ενός καρκίνου του δέρματος…

Ποιά άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος;


Ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης καρκίνων του δέρματος αποτελούνται από άτομα:
 • Που βρίσκονται σε παρατεταμένη και μακρόχρονη έκθεση σε ήλιο (κυρίως, εκείνα που, ενώ διαμένουν σε περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες, δεν χρησιμοποιούν τρόπους προστασίας – αντηλιακό υψηλού δείκτη, υφάσματα, κτλ).
 • Που χρησιμοποιούν συχνά εσωτερικές τεχνικές μαυρίσματος (solarium).
 • Με ανοιχτόχρωμο δέρμα, φακίδες, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και ανοιχτόχρωμα μάτια.
 • Με > 50 ελιές στο σώμα.
 • Με φωτοευαισθησία δέρματος, ευαισθησία σε ηλιακά εγκαύματα ή που έχουν ήδη υποστεί έγκαυμα (σοβαρού βαθμού).
 • Που έχουν ιστορικό καρκίνου του δέρματος στην οικογένεια.
 • Που καπνίζουν.
 • Που έχουν ήδη παρουσιάσει ακτινική υπερκεράτωση.
 • Με ασθένειες ή καταστάσεις που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα (μια μεταμόσχευση οργάνων, ο ιός HIV, θεραπείες με ακτίνες X, κλπ).
 • Με εκφυλιστικές νόσους δέρματος (π.χ. μελαγχρωματική ξηροδερμία) και σπάνιες νόσους ή σύνδρομα (π.χ. σύνδρομο Gorlin)
 • Που εκτίθενται για μεγάλο διάστημα σε χημικές ουσίες (π.χ. άνθρακα, αρσενικό, βιομηχανική πίσσα).
Ήξερες ότι…;
Το μελάνωμα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5% των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος, αλλά έχει μεγάλο ποσοστό θανάτων. Τα ποσοστά μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 30 έτη. Κάθε χρόνο αναπτύσσονται και νέες μορφές καρκίνου του δέρματος.
 
Καρκίνων του Δέρματος 8

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, διαγιγνώσκονται περισσότεροι από 3.500.000 καρκίνοι του δέρματος, σε πάνω από 2.000.000 ανθρώπους… ετησίως! Τα στατιστικά δείχνουν ότι κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος έχει 1 στα 40 άτομα της λευκής φυλής, ενώ για τους έγχρωμους το ποσοστό είναι 1 στους 1.000!

Μπορεί να γίνει έγκαιρη πρόληψη του καρκίνου του δέρματος;


Ο καρκίνος του δέρματος είναι ιάσιμος όταν διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί έγκαιρα και σωστά. Παρόλα αυτά, κάποια μέτρα πρόληψης μπορούν να προφυλάξουν τον οργανισμό από επιβαρυντικούς παράγοντες.
 • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 10π.μ. και 16.μ.μ.
  -- Αν πρέπει οπωσδήποτε να είστε σε εξωτερικές συνθήκες, προφυλαχθείτε με γυαλιά ηλίου, καπέλο, φαρδιά μακρυμάνικα ενδύματα και οπωσδήποτε αδιάβροχο αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας SPF ευρέως φάσματος, δηλαδή που παρέχει προστασία από τις υπεριώδεις Α (UVA) και από τις υπεριώδεις Β (UVB), το οποίο θα πρέπει να εφαρμόζετε περίπου 30’ πριν εκτεθείτε στον ήλιο και να το ανανεώνετε κάθε 1-2 ώρες (ισχύει για όλες τις ηλικίες).
 • Μην αμελείτε τη χρήση αντηλιακού ακόμη και όταν βρίσκεστε υπό σκιά τους θερινούς μήνες ή και σε περιοχές με χιόνι, νερό, άμμο ή και στην άσφαλτο, καθώς με την αντανάκλαση του ήλιου, αυξάνεται η ζημιογόνος επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας και μπορεί να προκληθεί έγκαυμα.
 • Αποφύγετε το τεχνητό μαύρισμα με U.V ακτινοβολία.
 • Εφαρμόζετε αυτοεξέταση του δέρματός σας κάθε μήνα.
 • Επισκέπτεστε τακτικά τον δερματολόγο σας κάθε χρόνο.
Καρκίνων του Δέρματος 9

 


Ποιά είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση των καρκίνων του δέρματος;


Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος (χειρουργικές και μη-χειρουργικές θεραπευτικές μέθοδοι).

Οι χειρουργικές θεραπείες είναι οι ακόλουθες:
 • Εκτομή
  Κατάλληλη για οποιονδήποτε τύπο καρκίνου του δέρματος. Ο δερματολόγος αποκόπτει τον καρκινικό ιστό και τμήμα της περιβάλλουσας (υγιούς) περιοχής.
 • Έκτομή Mohs
  Κατάλληλη για πιο μεγάλα καρκινώματα, που εμφανίζουν υποτροπή ή άλλη δυσκολία. Ο δερματολόγος αφαιρεί το δέρμα που έχει υποστεί βλάβη σε στρώματα εξετάζοντάς τα στο μικροσκόπιο, μέχρι να μην ανευρίσκονται ανώμαλα κύτταρα.
Καρκίνων του Δέρματος 10
 • Απόξεση και Ηλεκτρική Ξήρανση
  Κατάλληλη για πιο μικρά ή λεπτά καρκινώματα (βασικοκυτταρικά). Ο δερματολόγος με μια λεπίδα (ξέστρο) πραγματοποιεί απόξεση στα στρώματα των καρκινικών κυττάρων, ενώ με μια βελόνα με ηλεκτρισμό καταστρέφει τα τυχόν απομένοντα καρκινικά κύτταρα.
Οι μη - χειρουργικές θεραπευτικές μέθοδοι είναι οι εξής:
 • Θεραπεία με LASER
  Κατάλληλη για πιο επιφανειακά καρκινώματα ή προκαρκινικές νεοπλασίες (με ακτίνα έντονου φωτός που τις εξατμίζει).
 • Κρυοθεραπεία
  Κατάλληλη για μικρούς, πρώιμους καρκίνους του δέρματος (θεραπεία με υγρό άζωτο για εξάλειψη βλάβης).
 • Χημειοθεραπεία
  Κατάλληλη για καρκινώματα στο επάνω στρώμα του δέρματος (καταπολέμηση καρκινικών κυττάρων με τη χρήση ειδικών φαρμάκων από το στόμα ή ενδοφλεβίως).
 • Ακτινοθεραπεία
  Κατάλληλη και για βασικοκυτταρικά και για ακανθοκυτταρικά καρκινώματα (όταν η εγχείρηση δεν μπορεί να είναι επιλογή).