close pop up
Χρησιμοποιηστε την εφαρμογη μας
και επωφεληθειτε των πλεονεκτηματων & λειτουργιων της.
συνεχεια στην εφαρμογη
Για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.
Συμφωνω
facebook
youtubeinstagram

Σμηγματορροϊκή Υπερκεράτωση


…μια συχνή δερματική πάθηση, που έχει λύση!


Τί είναι οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις;


Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις (seborrheic keratosis) είναι κοινές και μόνιμες καλοήθεις βλάβες του δέρματος, που οφείλονται σε μη φυσιολογική άθροιση κερατίνης στα κύτταρα της του επιφανειακού τμήματος της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα την πάχυνση της κεράτινης στοιβάδας και τη δημιουργία πλακών από ξηρό δέρμα που καλύπτεται με κρούστα.

Σμηγματορροϊκών Υπερκερατώσεων 1

Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων;


Εμφανίζονται σε κυκλικό ή ωοειδές σχήμα και έχουν είτε ανώμαλη και κοκκώδη (τραχεία) επιφάνεια (προεξέχουν από το δέρμα), είτε λεία και κηρώδη επιφάνεια (δεν προεξέχουν από το δέρμα). 

Σμηγματορροϊκών Υπερκερατώσεων 2


Αναπτύσσονται αργά, σε ομάδες ή και μεμονωμένα. Συνήθως είναι σκούρου χρώματος (καφέ έως και μαύρο). Το μέγεθός τους ποικίλλει - κάποιες μπορεί να είναι πολύ μικρές, ενώ άλλες να ξεπερνούν και τα 3 εκατοστά σε διάμετρο. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν συνήθως μία, αλλά είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν και περισσότερες σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις στη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι η μία θα φέρει και περισσότερες, ούτε πρόκειται για μεταδοτική νόσο.

Σμηγματορροϊκών Υπερκερατώσεων 3

Ήξερες ότι…;
Η πιο συχνή οπτική περιγραφή τους είναι... “σαν να έχουν κολλήσει πάνω στο δέρμα”!

Τί προκαλεί τις σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις;


Η ακριβής αιτία της σμηγματορροϊκής υπερκεράτωσης δεν είναι απολύτως γνωστή. Συνδέεται με τη γήρανση, αλλά και με την κληρονομικότητα (προδιάθεση, οικογενειακό ιστορικό). Ορισμένες μελέτες δείχνουν, επίσης, ότι η χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο στην εμφάνισή τους.

Σε ποιά σημεία εμφανίζονται συνήθως οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις;

Μπορούν να αναπτυχθούν σε πολλές περιοχές του σώματος, αλλά τα πιο συνηθισμένα σημεία είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, το στήθος, οι ώμοι, η πλάτη και η κοιλιακή χώρα, ενώ δεν αναπτύσσονται στα πόδια και τα πέλματα.

Σμηγματορροϊκών Υπερκερατώσεων 4

Ποιοί εμφανίζουν πιο συχνά σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις;

Αυτές οι αυξήσεις εμφανίζονται συχνά σε μεσήλικες και ηλικιωμένους και μάλιστα, με την πάροδο του χρόνου τείνουν να σκουραίνουν, ενώ και η υφή τους να γίνεται ακόμη πιο κακοτράχαλη. Μερικές φορές εμφανίζονται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά από θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων. Τα παιδιά σπάνια εμφανίζουν αυτές τις νεοπλασίες.

Σμηγματορροϊκών Υπερκερατώσεων 5

Ποιά είναι τα συμπτώματα των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων;


Τα συμπτώματα περιορίζονται κυρίως περιστασιακά σε ήπια φαγούρα. Δεν θεωρείται επώδυνη δερματική βλάβη, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ενόχληση ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση της. Όταν σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις εντοπίζονται σε σημεία που έρχονται σε επαφή με τα ενδύματα, μπορεί να υφίστανται μεγαλύτερη πίεση λόγω τριβής, με αποτέλεσμα να τείνουν να γίνονται και συμπτωματικές, δηλαδή, να δημιουργείται φλεγμονή, αιμορραγία ή και λοίμωξη

Σμηγματορροϊκών Υπερκερατώσεων 6

Ήξερες ότι…;
Αν οι σµηγµατορροϊκές υπερκερατώσεις ερεθιστούν από την τριβή με τα ενδύματα ή από ένα ασυναίσθητο «ξύσιμο» μπορεί και να «πέσουν», όμως συνήθως επανεμφανίζονται…

Πότε πρέπει να δείτε τον δερματολόγο σας;


Μια σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση δεν είναι επικίνδυνη, όμως, επειδή κάποιες φορές εμφανίζει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα μιας κακοήθειας (μελάνωμα), θα πρέπει να ενημερώσετε τον δερματολόγο σας:
  • Αν υπάρξει αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα.
  • Αν αναπτυχθεί μια νέα.
  • Αν αναπτυχθούν πολλές μαζεμένες.
  • Αν αιμορραγεί ή έχει πληγή.
  • Αν επιδεινωθεί ο κνησμός.
  • Αν υπάρχει έντονη ενόχληση ή και πόνος.
Σμηγματορροϊκών Υπερκερατώσεων 7

Μελέτη!
Σύμφωνα με βρετανικές μελέτες, την περίοδο 2002–2003 το ποσοστό των γυναικών που χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα για μια σμηγματορροϊκή κεράτωση ήταν 57%, ενώ των ανδρών 43%. Μόνο, όμως, το 1% χρειάστηκε επείγουσα αντιμετώπιση. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 62 έτη, ενώ ένα 22% των ασθενών ήταν άνω των 75.

Πώς γίνεται η διάγνωση;


Η διάγνωση γίνεται μέσω ιατρικής εξέτασης, για να διαπιστωθεί η έκταση της βλάβης. Σε περιπτώσεις που κριθεί απαραίτητο (βάση συμπτωμάτων), ο ιατρός μπορεί να συστήσει και την αφαίρεση δείγματος ιστού, με σκοπό να προχωρήσει σε ενδελεχή ψηφιακή δερματοσκόπηση ή ακόμα και βιοψία, ώστε να απορρίψει την υποψία κακοήθειας

Σμηγματορροϊκών Υπερκερατώσεων 8


Σμηγματορροϊκών Υπερκερατώσεων 9

Υπάρχει τρόπος να προληφθεί η εμφάνιση των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων;

Όχι, δεν υπάρχει γνωστός τρόπος να προληφθεί ή, ακόμη, και να αποφευχθεί η δημιουργία των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων.

Ποιά είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση των σμηγματορροϊκών υπερκερατώσεων;


Οι σμηγματορροϊκές κερατώσεις δεν απαιτούν επιτακτική θεραπεία και αφαιρούνται κυρίως για αισθητικούς λόγους. Είναι μόνιμες βλάβες (άπαξ και δημιουργηθούν), οπότε δεν προβλέπεται να απομακρυνθούν από μόνες τους με τον χρόνο.

Σμηγματορροϊκών Υπερκερατώσεων 10


ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ

Οι ευρύτερα χρησιμοποιούμενες μέθοδοι είναι: 
  • Απόξεση: «Ξύνεται» η προσβεβλημένη περιοχή και απομακρύνεται η κρούστα).
  • Kρυοχειρουργική ή κρυοπηξία με υγρό άζωτο: «Παγώνει» η ανάπτυξή της και η κρούστα «πέφτει».
Σμηγματορροϊκών Υπερκερατώσεων 11
  • Διαθερμοπηξία - Ηλεκτροχειρουργική: «Καίγεται» η προσβεβλημένη περιοχή και καυτηριάζεται η κρούστα.
  • Θεραπεία με LASER CO2: Η πιο ενδεδειγμένη, όμως μέθοδος αντιμετώπισης των σμηγματορροϊκών κερατώσεων είναι η θεραπεία με LASER, καθώς συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα, σε σχέση με τις παραπάνω θεραπείες.
Σμηγματορροϊκών Υπερκερατώσεων 12
  • Είναι μη – επεμβατική.
  • Είναι πιο εύκολη και διαχειρίσιμη τεχνική.
  • Δεν προκαλεί ουλές.
  • Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Συνήθως απαιτείται μόνο 1 συνεδρία.
  • Είναι ανώδυνη.
  • Είναι ασφαλής.